lauantai 2. helmikuuta 2013

Neulehaaste

Taannoin esittelin saamani hauskan norjalaismiesten kokoaman kirjan neulotuista (siis kudotuista) nukeista. Pienen ystävällisen painostuksen (...milloin oikein meinaat aloittaa, nää on kivoja...) voimalla tartuin ohjeisiin, jotka ovat aika käyttäkäystävälliset ja lankajämiini, jotka sattuivat olemaan kirjassa mainitun norjalaislangan vastaava suomalainen lanka (Wool). Puikot 2,5 kokosuhteen hahmottamiseksi. Valmis nukke on kirjallisen lähteeni mukaan noin 40 cm maatessaan selällään tasaisella  varvaspää ylöspäin. Näin pitkällä olen:

Vaalenpunaisesta varvasosastosta lähdettiin ja  kutomissuunta on alhaalta
ylöspäin. Hivenen hanketta viivytti, että varastossani ei ollut ohjeen mukaista täytettä ja käytin ns silmämeikinputsaukseen tarkoitettuja pumpulilappusia.  Ei viisasta. Jos tekonimeltään "Nellin " joskus pesee, ne pumpulilappuset taatusti aiheuttavat ongelmia.  En myöskään halunut purkaa laittaakseni oikeaa täytettä... Nimittäin nämä nuket täytetään kudonnan edistyessä, ja tuo raaja on ohuimmillaan 12 silmukkaa. Eli aika pientä, jo 2,5 puikot ovat  minulle iso haaste. Itseäni motivoidakseni valitsinkin malliksi tämän sangen värikkään olennon:
 
 

 
Valmis versio ei voi kuitenkaan olla tämä, sillä pikkuneiti 1v 4kk sanoi tämän nähdessään "oho, sotku",  pyöritti silmiään ihan kuin olisi tajunnut, että hahmolla kirjaimellisesti on "silmät ristissä" ja käänsi sivun todella nopeasti itselleen mieluisamman  kohdalle:
 
Tätä mallia mukaillen sitten edetään -  "Nellilläni" jalat on vaaleanpunaiset - ehkä teen jotkut alusvaatteet toisella värillä  - tämä kuvan malli onkin kudottu ajatellen, että sukat on valmiina jalassa. Kätevää!
 
Hankettani helpottaa huomattavasti Turkissa osan vuotta asuvan ystäväni tuomat tuliaiset. Aiemmin olen saanut valtaisan valikoiman basaarien paikallista upeaa helmituotantoa.
Mutta nyt, mitä hienointa lankaa - ja mikä määrä!

Kokeilin kutoa  tätä ja oli upea kokemus, hyvä kutoa ja 2,5 puikolla tulee nättiä.
Kiitos Virpille Turkkiin!
 
Haasteeksi sitten teille, jotka blogissani piipahtelette:  pieni palkinto luvassa sille, joka
 ekana kutoo tämän kirjan mallin mukaan tehdyn 1:12 "mollamaijan" -  ja niin, että mukana on ainakin  yksi erillinen vaate (takki, housut tms).  Niin, ja jos joku nyt ehtii kutomaan "normaalin" kokoisen ja saamaan sen valmiiksi ennen minua, pikkupalkinto sinnekin. Aloituksen pitäisi osua suunnilleen näihin aikoihin. - Itse en pysty 1:12 puikkoja käyttämään, kädet eivät vaan toimi niin pienten kanssa. Tämän hankkeen kanssa voisi hyvinkin perustaa vaikka jonkun oman kerhon... sen verran on työtä tiedossa. Hyväntekeväisyyttä tai muuten vain!

3 kommenttia:

  1. Hei. Tutkiskelin tässä (omaa ) jokupv tuota samaa kirjaa tarkoituksella yrittää tehdä 1/12 vaatetta...asia on vielä tuumailussa. :-D

    VastaaPoista
  2. Hei. Tutkiskelin tässä (omaa ) jokupv tuota samaa kirjaa tarkoituksella yrittää tehdä 1/12 vaatetta...asia on vielä tuumailussa. :-D

    VastaaPoista
  3. Mistä saa 1/12 puikkoja??? Yritin tehdä sukkaa jollakin 1,5 puikolla( luulisin... ) mutta siitä tuli liian isoa...

    VastaaPoista