tiistai 21. marraskuuta 2017

Tauko tekee joskus hyvää - sitä ihan villiintyy!

Puhelimme eilen Raunistulan nukkekotikerhossa, miten aikanaan itse kukin jaksoi päivittää blogiaan jopa päivittäin. Melko monella tilanne on pitempään ollut ihan päinvastainen - jos jotain päivittää, se on Instagram tai Facebook, joihin kumpaankaan ei kuitenkaan jää "historiaa" omista tekeleistä.
Mutta  nyt on ainakin itselläni virinnyt into tekemiseen ja sen myötä myös päivittämiseen. - Minä olen hurahtanut.  Oviin. Niin juuri, oviin.  T o n t t u o v i i n.   Niitä on syntynyt aika lyhyessä ajassa liki 30. Luit oikein, liki 30. Kaikista ei ole edes kuvaa ja sekös harmittaa.
Alkukohta oli kerholla syksymmällä tehty ovi, joka oli jäänyt odottamaan valmistumistaan.
Laitoin kotoa löytynytttä balsaleveyä alle ja Bilteman lautaa sivuille. Ja ihan tuohon oven ja Bilteman laudan väliin ohutta tikkua.


Kottivarastosta löytyi valmiiksi neliöiksi leikattua munakennoa, eiku seinään. Käsittelin sen ensin Osmo pikasilotteella ja sitten maalasin. Kokeilin laittaa vielä pientä "katosta" tuohon päälle.
 Kummallisella tavalla omista varastoista löytyi oveen kolkutin ja oven nuppi...
Kutistemuovista tein postilaatikon ja tuollaisen kyltin, jossa on tontun tervehdys. Pieni "terassi" on Bilteman lautaa. Portaat pätkäistiin pidemmästä porras/tikaspalasta, joka oli jäänyt jostakin projektista käyttämättä.
Seuraavaksi kuulin Tyttäreltä, että Neiti Kuusiveen   Päiväkoti Vilskeen johtaja Henna oli huokaillut tonttuovien perään, että ne olisi kivoja. Että lapsille niihin voisi kehittää jotain kivaa. Eipä tarvinnut paljoa innostaa tätä mummoa - ja eiku ku tehdas käyntiin:
Näihin oviin halusin ehdottomasti yhden  p i n k i n !
Päiväkodin johtaja Henna ja varajohtaja Kalervo saivat hiukan myöhemmin ihan omat ovet.
Varajohtajalle laitoin  mukaan myös yhden ovikitin eli sahasin kaikki osat ja laitoin ohjeen mukaan ;)
  Johtaja Henna sai Saunatontun oven.

Sitten oli vuorossa muutama kiitoslahjaksi ajateltu ovi:
  
Perusoven koko näissä omissa tekleissäni on 7,5 leveys x 16,5 korkeus. Niihin sitten ympärille Bilteman tikkua (oven pohjapahvin koko on 10,5 leveys x 18,5 tai 18 korkeus). Valmistuksessa olen käyttänyt 2 mm konepahvia, jonka käsittelen ennen maalausta Gessolla ja/tai sen väliin loputtua, Osmo pikasilotteella.
Personal treinerilleni Marille tuo vasemmalla oleva. Muut kolme menevät Suomen MS-hoitajat ry:n MS-ASEMAN bloggaajille (hys hys, eivät ole vielä saaneet...)
 Personal treinerini harrastaa westie koiria ja MS-ASEMAN bloggajille (yksi myös vloggaa) on paketoitu sitten taas hiukan erilaiset:Sitten mökkimatkalla sain idean vanhoista ladonovista:
Ja koska olen käynyt monta kertaa ABC-ravintoilossa, ei ollut ollenkaan ongelma kehittää materiaaliksi ABC-kahvitikkua (kun olen tikuttanut koko pinnan, en ole esikästiellyt ovipahvia millään).

    Tässä oikealla oleva on matala, vanha varaston ovi ;) . Pikkutonttu on ihan itse tehty, joskus muutama vuosi sitten kerholla muistaakseni - tai vielä sitä aikaisemmalla nukkekotikurssilla...
Tämä ovi (ihan lemppariykköäseni) on nykyisin  Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen viestintäpäällikön kotona. Materiaalina ABC-tikkua ja Uuden vuoden päivän aamuna vasiten askartelukäyttöön kerättyä rakettitikkua. Sukset on ostettu jostakin, en muista mistä. Saranat kuvioidun hammastikun päistä. - Ja homma jatkuu...
Löysin kotona tuollaista ripaa (leveys n 6 cm), joka oli ikään kuin "aaltopahvin" näköistä. 
Siitäkös into vaan lisääntyi:
Kapea ovi ja pala "hirsiseinää", joka on puukolla vuoltu Bilteman tikuista. Kaunis koriste on tuossa vain malliksi, sen olen saanut  Maria Malmströmiltä , kun joitakin vuosia sitten teimme 24 luukun kalenterivaihdon (siitä en luovu!). Ovenkahva on väännetty alumiinilangasta, päät litistetty ruuvipuristimessa.
Tämä ovi meni Tanskaan ulkomaan ystävälle.
Tästä maalaisovisarjasta tykkään itse todella paljon. Vihreä on onnistuneesti matkannut Turkkiin hyvän ystävän joulunodotusta helpottamaan. Siitä ei ole enää yksittäiskuvaa jäljellä.
Tuo kauhtunut vaalea ovi eli monta vaihetta, ennen kuin sen väri löytyi - se oli harmaa/vihreä/ja vaikka mitä, kunnes ystäväni veti siihen valkoisen pinnan ja sanoi, että hio ja maalaa se aamulla kokonaan valkoiseksi. Aamullla herätessäni aloin hiota ja oivalsin, että siitä se on... paljon elämää nähnyt varaston ovi - se on yksi lemppareistani. Taitaa jäädä kotitontun köyttöön!

Ja jatkoa seurasi: Entiset työkaveri kävivät syksyllä mökillä ja toivat tullessan sytykkeitä, mutta ei mitään Bilteemaa, vaan hienosti savunhajuista, jollakin tavalla polttamalla käsiteltyä materiaalia. Tikkujen  pituus on sama luokkaa kuin Bilteman mutta leveys ainakin 3 cm. Partiolaiset ovat niitä joskus markkinoineet ja sain suunnilleen kaksi viimeistä pussia.
   
PInta vaihtelee tikusta tikkuun ja väliin sitä on vaikea katkoa, mutta täsä pari esimerkkiä. Huusin ovessa on kaksi sytyketikkua vierekkäin. Oven koko on pienenmpi kuin muiden tekemieni ovien.
Saranat ovat haasteelliset - miten niistä saisi oikean näköiset? Olen käyttänyt kuvioidun hammastikun päää. Tässä vanhassa ovessa (laitoin saranan kiinnikkeeksi maalatusta maalarinteipistä leikattua "ruostunutta" rautaa. Tässäkin ovessa on tuota savunhajuista sytyketikkua neljä tikkua vierekkäin.  
Tyttäreni on seurannut touhujani lievästi ihmeissään. Mietin pitkään, josko hänelle yhden valmistaisin. Kotiin hän ei ovea laittaisi, mutta sitten tuli idea: teen sen hänen työpaikalleen innostusta tuomaan... Tyttäreni vastaa Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen Niko-Projekti sta, jossa keskitytään nuorten terveystottumuksiin ja pyritään ehkäisemään erityisesti nuorten nikotiinivalmisteiden, kuten nuuskan, käyttöä.
Työmaamaisemaa
 Niko 1
Tästä ovesta on valmistunut myös Niko 2 (ihan tilaustyö, olen aika imoponeerattu).
 Niko 2 paketissaan.
Ja tietysti, toki olen tehnyt Neiti Kuusiveelle oman oven, tein sen kaleneteriajatuksella. Oven lisäksi pakkaan 24 pikkuista nyssykkää , jotka Tonttu sitten öiseen aikaan laittaa oven viereen :). Tässä ei ole irtoavia osia.
Viimeisin ovi onkin sitten haasteellinen: Päätin kokeilla "ulko-oven" katosta. Taidoilleni ihan todella liian suuri haaste.
Tässä taas sitä kivaa poltettua sytyketikkua ja... ja...
Saapa nähdä, miten tästä mitäkin kehittyy - nyt ei ole tasapainossa ainakaan. Mietintä jatkuu.
Sillä välin, muutama ovipaketti on liikkeellä :)
Mitä tästä opittiin? Kaikki kuvat kannattaisi säilöä... Tästä sarjasta puutuu ainakin 5 kpl ystäväni kanssa yhdessä tehtyä (myimme ne ja saimme materiaalirahastoa), yksi eräälle 4-vuotiaalle pikkutytölle tehty tilausovi . Ja ehkä vielä lisääkin, mutta kun en enää muista.
Ai niin, taloyhtiön porraskäytävään on viety yksi ovi. Kivointa on että oven viereen on ilmaantunut pikkuinen joulupaketti - asukkaat ovat siis huomanneet oven!


5 kommenttia:

 1. Oi, toinen toistaan hurmaavampia ovia. Ja paljon.
  Tauko on näköjään tehnyt hyvää.

  VastaaPoista
 2. Kylläpä siellä on ovitonttu ollut ahkerana. Hienoja kaikki ja varsinkin ladonovia muistuttavat ovat minun mieleeni. Eniten tykkään tuosta sytykkeen ulkonäöstä. Ja tonttujen jättämät viestit ovat kivoja :)

  VastaaPoista
 3. An Extensive collection of Marvelous Character Doors which looks like a Fun project! Each one is so different and customized for each recipient! Well Done Eija! :D

  elizabeth

  VastaaPoista
 4. Aivan mahtava hurahdus. Ihania ovia.

  VastaaPoista