sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Pienten perhosten koti Model Expossa - The annual roombox competition

Osallistuin Nukkekotiyhdistyksen pienoishuonekilpailuun ja tätä kirjottaessani en tiedä, mitä yleisöäänestyksen tulos on. Kilpailuun Model Expoon 11.-13.4.2014  odoteltiin  8 lastenhuonetta. Seuraava Nukkekoti -lehti tuloksen sitten kertoo.

I participated the national roombox competition organised  by The Finnish Dolls House Association. The theme was this year Chilrdens´ room. My title, The Home for Small Butterflies originates from  a novel describing an orphanage (L Lander). The view  dates  back to the 50's. The competition took place at  Model Expo Mess during 11-13 April.  The audience give their votes and the winner is the one who gets the most.

Tämän vuoden teemana oli lastenhuone. Olen osallistunut kilpaan aiemminkin: vuodelta 2009 eteinen (Viethän roskat samalla, kolmas sija), vuodelta 2012, jos oikein muistan, makuuhuone (Huomenna on kaikki paremmin, kolmas sija) ja vuodelta 2013 kylpyhuone (Vaiheessa, 5. sija). Lastenhuoneteema ei aluksi houkuttanut, mutta sitten tempauduin flown mukaan, kun ajatus lastenkodin ihan pienimpien eli seimi-ikäisten huoneesta alkoi kiehtoa.

Pienten perhosten koti

Näkymä on 1950-luvun loppupuolen lastenkodista, sen pienimpien osastolta. Siellä asuvat, leikkivät ja nukkuvat seimi-ikäiset (ihan pienimmäiset).  Varustetaso on vaatimaton.  Lastenkotiin on saatu kalusteet lahjoituksena. Ne kaikki ovat jo melko huonokuntoisia.  Leluja ei juuri ole.

On hyvin varhainen aamu.  Yövuoron viimeisin kitutunti. Lastenhoitaja on lämmittänyt  maitopulloja ikkunan takaa näkyvässä huoltotilassa. Osa pikkuperhoista on aamupesulla ja vaipanvaihdossa.

Työni ajatus on kuvata aamun hämäryyttä. Ainut valo tulee makuusalin takana olevasta huoltotilasta. Kuvia olen ottanut siten, että osa näyttää juuri tuolta alkavalta aamulta, osa on valoisampaa. Miten  nyt olen aukoissa ja ajastuksissa onnistunut...

Yksi pikkuperhosista kuikuilee valaistun ikkunan suuntaan - on ikävä ihmisen luo.
 
 
Työjärjestys on selkeä  - yövuoro tilaa seuraavan päivät maidot.
Maitopullot ovat joulukynttiläsarjan pikkulamppuja, vain maalia päälle.

Olen  tässä työssä käyttänyt  varastoistani  löytynyttä tarpeistoa:  keittiökaappi on huutonettilöytö, sängyistä yhden olen saanut, kaksi tehnyt tätä työtä varten, huutonetistä ostamani kaksi muuta tuunasin kulahtaneiksi.  

                                    Ulkoseinän "tiiltä" tässä kuvassa vasta liimataan paikalleen.

                                  Sähköjohdot ovat näin vanhassa kiinteistössä pintavetoina.

                                            Oven muistilapussa lukee Muista sulkea portti!

                                Vuodevaatteiden ja verhojen poimutus on tehty sokerivesiliuoksella.

Yhden sängyn tuunauksen tulos: jätin korjatun (itse tekemäni) laidan tarkoituksella maalaamatta - lastekodin talonmies ei ehtinyt, kun sänky jo tarvittiin uudelle pikkuiselle.

                                   
                    Kuvaamista harjoitellen, kuva-aukkoja ja valotusaikoja säädellen tunnelma muuttuu...


Hylly on omaa tekoa. Kaikki nuket on ostettu.  

Apuhoitajan työasun ja hilkan teki tilaustyönä tätä työtä varten taitava nukkiskirpparin M-L Ranta. Kuvakulma on valitettavasti vain takaa, sillä liimasin hahmon tuonne ikkunalasin takana olevaan "huoltotilaan" ennen kuin tajusin, että tuota hienoa pukua ei tullut kuvatuksi edestä. Hoitajan hiukset ovat Marja Nurmen koiran antamasta lahjoituksesta ja nuttura on Marjan loihtima. 

                                     Tuu-tuu-tupakki rullaa - mistäs tiesit tänne tulla...

                                 Kiitos teille, jotka Pienten perhosten kotia äänestitte.

9 kommenttia:

 1. Voi Eija miten liikuttava ja herkkä - aivan ihana! Harmi etten päässyt antamaan tälle ääntäni.
  Nytpäs selvisi mihin niitä sänkyjä askarsit ja nukkeja ostelit kirppiksellä mitä ihmettelin, että tuleekos sinulle taloihin hahmot - nytpäs sekin selvisi.
  Voi miten tämä on upea.

  VastaaPoista
 2. Koskettava työ ja vei ties minne menneiden ajan läikkyviin ajatuksiin. Taitavaa ja tarkkaa työtä - kuinkas muutenkaan. Ja kuvista kyllä välittyy aamuisia tunnelmia niin että syvällä sielussa värähtää :)

  VastaaPoista
 3. Aivan ihastuttava ja hienosti toteutettu lastenhuone, ihan kuulee miten vauvat tuhisevat. Tunnelma ja sisustus on todella aito! Varmasti sijoittuu kärkeen.

  VastaaPoista
 4. Well done. You've made an excellent scene =0)

  VastaaPoista
 5. Ihana vauvala! Arvasin että puuhastelit pinnäsänkyjä ´´boxiin´´. Toivottavasti sijoituu kärkeen!

  VastaaPoista
 6. ONNEA ansaitusta ykkössijasta.

  VastaaPoista