sunnuntai 3. joulukuuta 2017

Tonttuoven salaisuuksia - Luukku 3

Tonttuovien valmistamisesta tuli  yhdelle jos toisellekin tämän syksyn kuumin hitti. Olen väkeränyt niitä 32  aika monta. Käytän ne joulukorttien sijaan ja/tai annan muuten vain lahjaksi. Vaikeimmat kohdat ovat olleet saranat ja oven kahva. Tässä yksi ovimalli ja niiden tekoon liittyvät vaiheeni.
Hiukan pimeä kuva, mutta tumma on ovikin... 
 Materiaalina on sytyketikku - mutta ei ihan mikä tahansa tikku. Kyseessä on entisen työpaikan emännän partioharrastuksen kautta saatu pussillinen Eko-Sytyke tervaslastuja.

Jokainen lastu (tikku siis) on erilainen, ei mitään Bilteman tasalaatuista juttua nämä.
Pituus on suunnilleen Bilteman tikun luokkaa, leveys n 3 cm. Näissä ovissa on neljä lauttaa ja vielä mahtui kapea karmi (koko pohjapahvin leveys on 10,5 cm*18,5cm).
Metallityöt tuottavat aina pulmaa: ovenkahvaan sopi mainiosti alumiinilanka, sivuleikkureilla poikki, vääntö noin hiukan yli puolikkaan leveyden Bilteman tikun ympäri, litistys käsillä painaen pöytää vasten ja sitten on kahvan perushahmo valmis.
Sitten ruuvipuristimeen, jotta kahvan päät saa litistettyä passeliksi.
Vielä karkeaa hiontapaperia vasten hierontaa ja kahvan litistettyihin päihin tulee karkea pinta. Ihan liimasin KIILTO-liimalla kiinni oveen. Ja kun se loppuin, käyti Tacky Glue, Quick Dry eli nopeasti kuivuvaa. Ovat pysyneet.
Saranoissa olikin miettiminen. Olen nähnyt hienoja "ruostuneita metallisaranoita" eri yhteyksissä,  omat taidot eivät riitä mihinkään likikään kuviolliseen.
Siispä: viivotin, pahvia, kuvioitu hammastikku, haaraniittejä (joista haara napsaistaan pois), maalia ja liimaa.

Ja valmista tuli:
Näihin olen sitten valmistanut vielä joillekin tikkaat - mutta se on ihan eri kalenteriluukun asia se.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti